אפליה גזענית או שמירה על צביון היישוב?
תושבי כפר תבור החלו לאחרונה במחאות נגד מכירה בתים ואדמות חקלאיות ביישוב לתושבים ערבים. "לך תגור באום אל-פחם, בוגד", קראו אתמול (יום א) בהפגנה שנערכה מול ביתו של אחד התושבים שמכר את ביתו לערבי. ההערכות בן שמדובר ב-10-20 בתים שנמכרו לערבים, שהרוכשים הערבים כבר הספיקו לגדר את חלקם בלי היתרים.
אמש (שני) התקיים כנס מחאה תחת הכותרת "נלחמים על כפר תבור, נלחמים על הצביון". בנוסף פרסמו התושבים מודעה בה נכתב כי "מושבה בת 120 לא קוברים! ב-1909 הוקדם ארגון השומר בכפר תבור, עכשיו תורנו".
זו לא הפעם הראשונה ולא השניה שיישוב בארץ נתקל בשאלה הזו שבין "צביון" לבין "אפליה". רק לפני שלושה חודשים היה מקרה דומה בעפולה ולפני כן בנצרת עילית, שמאז כבר הספיקה להפוך לנוף הגליל (ואין בה בית ספר אחד בשפה הערבית למרות ש-33% מילדיה הם ערבים). חלק מהתושבים והפוליטיקאים במועצות המקומיות טוענים שמדובר ב"ניסיון של הערבים לכבוש את הגליל והעמקים", כך לדברי איתי כהן חבר מועצת העיר עפולה.
ובכל זאת יש הבדל בין המקרים ההם למקרה של כפר תבור, שנודע כיישוב הנוטה שמאלה מבחינה פוליטית. במערכת הבחירות האחרונות יש עתיד בראשות יאיר לפיד זכתה להכי הרבה קולות בכפר תבור ומפלגות יש עתיד, כחול לבן, העבודה ומרצ זכו בכ-56% מהקולות. זאת למרות מתיחות ששוררת כבר שנים בין חלק מתושבי כפר תבור לבין תושבי כפר שיבלי השכן.
מכעיס בכל פעם מחדש: במהלך אירועי פתיחת יום הזיכרון, נורו זיקוקים בכפר שיבלי שסמוך לכפר תבור. זה קרה בעבר, וניסיונות הדברות ובקשות מצד תושבי כפר תבור לחדול מהמנהג שמתפרש כזלזול והתרסה, עלו בתוהו. pic.twitter.com/rFYdR7S28D
— Rubi Hammerschlag | רובי המרשלג (@rubih67) April 13, 2021
ואכן יש לציין שיש ויכוח ער ומחלוקת גדולה בקרב תושבי כפר תבור, ולצד המחאות התקיימו מחאות שכנגד עם תושבים אחרים בכפר תבור שטענו שמדובר בגזענות מבישה. המחלוקת הגיעה גם לרשתות החברתיות, תושבת אחת כתבה "אנחנו רוצים לשמור על הצביון היהודי של הכפר ולא מעוניינים לשנותו. חייבים לפתוח את הנושא בלי התחכמויות. יותר ויותר תאבי בצע מוכרים אדמות ובתים לערבים. רוצים לקרוא לי גזענית אז בבקשה. לא פוחדת מהמילה הזאת".