כללי

מי השופט שמקל על גברים שהורשעו באלימות נגד בנות זוגם?

כס המשפט כס המשפט

למרות הרעש הציבורי ומספרן ההולך וגדל של הנשים שאיבדו את חייהן בגלל אלימות בתוך המשפחה ועל אף המגמה להחמיר בענישה כלפי גברים מכים, נראה כי יש בביהמ"ש השלום ברמלה שופט שחושב אחרת. רק בחודש האחרון יצאו תחת ידיו של השופט מנחם מזרחי שלוש פסיקות מקלות לגברים שהיכו את בנות זוגן באכזריות ואיימו עליהן אך ספגו, לכל היותר, עבודות שירות.

השופט מזרחי מנמק בגזרי הדין את הסיבה לעונש הקל בעברם הנקי של הנאשמים שבפניו. בחלק מהמקרים מדובר במי שכלל לא עברו הליך שיקום ואם עברו, לא היה זה טיפול מוצלח. גם אם יש להתחשב בהיותם של הנאשמים נורמטיביים וחסרי עבר פלילי הרי שאין בכך כל הרתעה לגבי העתיד לבוא על נשותיהן. גם לא לגבי גברים מכים אחרים. ידע כל גבר כי בזכות גיליון הרשעות נקי יוכל להימלט מהגיהינום שהטיל על אשתו. הכתובת הייתה בפסק הדין.

במהלך חודש דצמבר האחרון, גזר השופט מזרחי 300 שעות של"צ בלבד לגבר שהיכה את אשתו וילדיו. הגבר הורשע על פי הודאתו בארבעה אישומים של תקיפה ואיומים על בת זוגו וכן על תקיפת בנו בן ה-13 ובתו בת ה-8. הוא הורשע כי היכה את בנו בגבו ובראשו, את בתו בפיה ואיים על אשתו בסכין שיהרוג אותה.

התביעה עתרה להשית עליו 9 חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות, אולם שירות המבחן המליץ לענישה בדרך של צו מבחן, השופט מזרחי כאמור הסתפק בשעות שירות לתועלת הציבור. "זהו בהחלט מקרה מיוחד ביותר", כתב השופט בגזר הדין, "שבו נוקט בית השפט בענישה מקלה, זאת בשל אסופה של שיקולי קולה מיוחדים המובילים למסקנה, כי הם באים תחת כנפי הנחיות ביהמ"ש העליון לחריגה לקולה, משמעותית, ממתחם הענישה".

לדברי השופט, אף שהנאשם ביצע עבירות חמורות ולמרות שענישה בעלת משקל תשיב לו כגמולו ותרתיע אותו ואחים, יש לקחת בחשבון את ההליך השיקומי המשמעותי שעברו הוא ובני המשפחה. "הוא עשה דרך שיקומית מוכחת, נכבדה, לאורך זמן", פירט השופט, "הוא הודה, לא ניהל משפט, חסך זמן ציבורי ואני סבור שיש בכך הכרה והפנמה מלאים של האשם ורצון למנוע עוגמת נפש נוספת בתוך התא המשפחתי".

פסק דין נוסף של השופט מזרחי ניתן השבוע ובמסגרתו הוא גזר 9 חודשי עבודות שירות לבעל שהיכה את אשתו בגלל "עבר נקי". כתב האישום בעניינו תיאר כיצד היכה את אשתו והשליך אותה לעבר קיר, הלך אחריה ברחוב ואיים עליה שאם לא תעלה הביתה "יפרק אותה במכות". באישום נוסף נגדו תואר כי בעקבות וויכוח ביניהם איים שיכה אותה והיא "תבכה ים של דמעות".

השופט מזרחי ציין בגזר הדין כי "אין חולק שהנאשם ביצע עבירות חמורות, המחייבות ככלל לנקוט בענישה בעלת משקל, אשר תשיב לו כגמולו, תרתיע אותו, תרתיע את הרבים ותשתלב במגמה הכללית העונשית, שמטרתה להדביר את התופעה הרעה, הכה נפוצה של אלימות במשפחה".

יחד עם זאת, החליט השופט להקל בעונשו של הנאשם, זאת למרות שלא עבר טיפול שיקומי מוצלח. "הרי", הסביר השופט, "שנוכח המתואר בעובדות ולפי שמדובר בנאשם נעדר עבר פלילי, בעל הנמכה רגשית וקוגניטיבית, שדרכיהם שלו ושל המתלוננת נפרדו, השומרים על נתק, ונוכח הנסיבות האישיות המיוחדות, איני סבור, כי במקרה זה יש להורות על ענישה אשר תובילו דווקא אל מאחורי סורג ובריח וגם ענישה שניתנת לריצוי בדרך של עבודות שירות תספק את שיקולי הענישה".

גם בגזר הדין שניתן ממש בימים האחרונים, ממשיך השופט מזרחי במגמת הענישה המקלה בעבירות של אלימות בתוך המשפחה. גזר הדין, עוסק בהרשעתו של צעיר, כבן 30, בתקיפת בת זוגו. על פי כתב האישום שהוגש נגדו הוא נשך את זוגתו בלחי ימין וגרם לה לחבלה. בנוסף, בערב פסח, במהלך ויכוח ביניהם הוא השליך לעברה נעל.

גם הפעם החליט השופט להקל בענישה וציין כי מדובר ב"שני אירועים נקודתיים של אלימות משנת 2018 ואלו לא נשנו". על פי מתחם הענישה לגבי אישומים אלו נקבע כי על האישום הראשון של הנשיכה על העונש לעמוד בין מספר חודשי מאסר בפועל ועד 12 חודשי מאסר. ביחס לאישום השני של השלכת הנעל נקבע כי מתחם העונש הוא מאסר על תנאי ועד מספר חודשי מאסר בפועל. למרות זאת, קבע השופט מזרחי עונש של עבודות שירות בלבד.

"הנאשם", הסביר השופט, "עובד משך שנים לפרנסתו ובתקופה זו כאשר מגפת הקורונה פוגעת בבריאות ובפרנסה של כל בית בישראל, יש משמעות לענישה שפוגעת בפרנסת הנאשם. הנאשם הודה, לא ניהל משפט, חסך את עדות המתלוננת, חסך זמן ציבורי ניכר".

גם במקרה זה, כמו במקרה הקודם, אין מדובר במי שעבר הליך טיפולי ו"לא פסק בדרך שיקומית מוכחת". למרות זאת, ציין השופט כי "מדובר בעבירות אלימות מן הרף העליון, של נאשם צעיר, נעדר עבר פלילי… יש לגזר עליו ענישה קונקרטית בדרך של עבודות שירות".

שתף את הכתבה ב:

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות