שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, אלכס רון, מתח אמש (ראשון) ביקורת על מה שנדמה כמדיניות של המשטרה להרחיק גורמים בולטים מבין המפגינים נגד השחיתות השלטונית ממוקדי ההפגנות, וטען כי במקרים שבהם הרשויות סבורות כי מפגינים ביצעו עבירה, עליה לפעול במסלול הפלילי הרגיל של הגשת כתב אישום. "הרחקה במקום כתב אישום אינה נקייה מבעיות", קבע השופט רון, "יש בה כדי לאתגר את זכויות הפרט ואת זכות ההפגנה אף ללא שקיבל תובע מוסמך החלטה שבפניו תשתית ראייתית לביצוע של עבירה קונקרטית".
דבריו של השופט רון באו בעקבות ערר שהגישה המשטרה על החלטה קודמת של בית המשפט לדחות את הרחקתו מירושלים של אחד המפגינים. שלמה לקס, אחד המשתתפים במחאה נגד ראש הממשלה נתניהו, נעצר והוגש נגדו צו הרחקה בטענה שהכווין מפגינים בעזרת מגאפון. "מדובר בפעילות והתנהגות שנמצאת בליבת זכות המחאה", ציין בהחלטתו השופט אלעזר ביאלין, שבפניו התקיים הדיון הראשון, "הגם שיש להבין את הצורך המשטרתי באכיפת הסדר, אינני סבור שהפעילות המתוארת מצד המשיב עולה לכדי פעולה שיש בה להצדיק את ההרחקה המבוקשת".
לאחר הערר שהוגש על ההחלטה של ביאלין התקיים דיון בבית המשפט המחוזי, שבו טען נציג המשטרה כי לקס אמר למפגינים לשבת על הכביש. השופט אלכסנדר רון קבע כי לא נפלה טעות המצדיקה את התערבותו בהחלטה הקודמת ואת ביטולה, והדגיש כי "אין לפרש מכך דבר וחצי דבר לגופה של השאלה האם עבר המשיב עבירה, אם לאו, אלא שמקומה של שאלה זו אינה במסגרת ההליך שבפניי".
למרות הביקורת של השופטים בעניין, זו אינה הפעם הראשונה שבה מפגינים מקבלים צו הרחקה ממוקדי המחאה. אחד מהמורחקים הוא דניאל אוחנה, פעיל מחאה שנעצר שש פעמים במהלך ששת השבועות האחרונים. אוחנה קיבל צו הרחקה ממוקדי המחאה למשך 24 ימים. "עד עכשיו עצרו אותי בלי הרחקות והגבלות, אבל בפעם האחרונה שמו עליי סמוי ועצרו אותי על הובלת תהלוכה לא חוקית", הוא מספר על אחד מהמעצרים, אלא שלטענתו בזמן שהתהלוכה יצאה, הוא כבר היה עצור בניידת והורד בגשר המיתרים, ולא בתחנה. "עצרו אותי עוד לפני שהתהלוכה התחילה, לכן לא אני הובלתי אותה. אין תיעוד של המעצר הלא חוקי. השוטרים סירבו להזדהות בפניי, ולתת לי דו"ח או הוכחה שנעצרתי ונזרקתי ברחוב".
לדבריה של עו"ד גבי לסקי, שייצגה את המפגין רועי פלג בתיק דומה, המשטרה עוצרת בכוונה מפגינים כדי להרחיק אותם מההפגנות. "בית המשפט אמר בעדינות למשטרה שאם הם רואים לנכון, יעמידו את המפגינים לדין, אבל שיפסיקו להשתמש בהרחקות. ההחלטה מתיישבת עם הדין ואומרת למשטרה שהרחקה היא לא הפתרון", מספרת עו"ד לסקי, "המשטרה עוצרת מפגינים שלא הגישו נגדם כתב אישום, אז הם משתמשים בהרחקה. נוח להם לתפוס את המפגינים הדומיננטיים, אבל זה פוגע בחופש הביטוי והמחאה".