ירדן נמצאת בכותרות הראשיות בעולם החדשות אחרי 'ניסיון הפיכה', לטענת המשטר. שורה של בכירים בעבר ובהווה ששמם נקשר בניסיון נעצרו, ובראשם יורש העצר לשעבר חמזה שלטענתו, שפורסמה רשמית ב-BBC, הושם במעצר בית כצעד שנועד להשתיק ביקורת על השלטון.
אבל מה קרה פתאום? האם ביקורת נקודתית של הנסיך הפכה אותו פתאום לפרסונה נון גראטה בבית המלוכה האשמי, או שיש כאן סיבות קצת יותר רחבות, שהופכות אותו ל"מאיים" על מעמדו של עבדאללה.
חמזה (40) הוא בנו הבכור ואהוב של המלך חוסיין ואשתו הרביעית (והאחרונה) המלכה נור. חמזה, שהתחנך בבריטניה וכן באוניברסיטת הרווארד בארה"ב, שירת בחיל האוויר הירדני והפך רשמית ליורש העצר הירדני, אך נחשב לצעיר מדי וחסר ניסיון כדי לרשת את המלך אחרי מותו של חוסיין בפברואר 1999. במקומו של חמזה נבחר אחיו למחצה המבוגר יותר עבדאללה, שאימו מונא היתה אשתו השניה של חוסיין. כמלך ירדן והוא הפשיט את חמזה מהתואר יורש העצר ב-2004.
המלך עבדאללה (59) היה יורש העצר עד גיל 3 ואז הופשט מהתואר בילדותו לאחר שחוסיין שמע בעצת יועציו הקרובים שמסוכן שיהיו לו יורש עצר כה צעיר בשעה שיש איומים רבים על חיי המלך. חסן, אחיו הצעיר של חוסיין, הפך בגיל 18 ליורש העצר במקומו. אלא שככל שעברו השנים, העניין העיק על ליבו של חוסיין שהתחרט מאוד על כך ששלל מבנו הבכור את זכותו הטבעית לרשת אותו. חוסיין הבטיח שלפני מותו יתקן את העניין, ואכן כך היה.
עבדאללה מלך ירדן כבר 22 שנה והפופולאריות שלו – שעדיין רחוקה מהפופולאריות של אביו – היתה בעליה מרשימה עד שהגיעה הקורונה לפני שנה והערימה קשיים כלכליים וניהוליים גם על המדינה הגובלת ממזרח לישראל. חמזה לפי הדיווחים מכוחות הביטחון בירדן על ניסיון הפיכה ומרד, ניסה לנצל את שעת הכושר כדי לפגוע בשלטון של אחיו.
האירוע הנוכחי החל כשהנסיך חמזה האשים את שליטי המדינה בשחיתות, חוסר יכולת והטרדה. זאת לאחר שורה של מעצרים של בכירים בעבר ובהווה שנקשרו בניסיון הפיכה.
"אני לא האחראי לחוסר תפקוד את הממשלה, לשחיתות ולמצב של חוסר יכולת שלטוני שנמצא בלב מבנה המשטר שלנו כבר 15-20 שנה ורק הולך ומחמיר, ואני לא אחראי לחוסר האמון של אנשים במוסדות", אמר חמזה בסרטון שפורסם ב-BBC שבו טען כי הוא נמצא במעצר בית. "הגענו למצב בו אף אחד לא מסוגל להביע את דעתו בלי שינהגו בו בבריונות, יעצרו יטרידו ואתו ויאיימו עליו".
הצבא הכחיש מוקדם יותר שהנסיך נמצא במעצר בית, אבל במקביל אישרו שם כי הורו לו להפסיק לעסוק בפעילויות שעלולות לסבך את מצבה של ירדן ולדרדר את היציבות בה.
המהלכים האלה התרחשו אחרי ביקור של יורש העצר אצל מנהיגי שבטים במדינה, שבאוזניהם השמיע, לפי החשד, ביקורת על השלטון וחיפש את תמיכתם בערעורו. הנסיך חמזה הכחיש כמובן את כל הטענות נגדו וטען שהוא לא חלק מהקשר להחליף את השלטון. גם אמו המלכה נור נחלצה לעזרתו וטענה כי להד"ם.
בצל המתיחות בסביבת בית המלוכה הירדני, מנהיגי האזור ובהם שליטי מצרים וסעודיה, הביעו תמיכה פומבית במלך עבדאללה. ארה"ב ומדינות נוספות במערב תמכו אף הן במשטר המלוכני שבו הן רואות כשותף מפתח במלחמה בעליית דאעש ובקליטת פליטים מסוריה.
הממלכה צפויה לעדכן בהמשך ולשפוך אור נוסף על האירועים. המתיחות הזו מן הסתם, לא תיעלם.