כללי

הורדתה של רשת פרלר: כשאמזון, אפל וגוגל מראות מאיפה משתין הדג

תחת מתקפה. פרלר תחת מתקפה. פרלר

בשבוע שעבר הסתערו מאות מתומכיו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על גבעת הקפיטול ופוצצו את הדיון שנועד לאשר את בחירתו של ג'ו ביידן לנשיאות. בעקבות הקריאה של הנשיא היוצא לתומכיו לפגוע בדיון של הקונגרס, אפשר שהוא צפוי לעמוד, בפעם השנייה במהלך הקדנציה שלו, להדחה. באירועים בבירה נהרגו חמישה אנשים ונעצרו עשרות. הדיון חודש אחרי שנרגעו המהומות וזכייתו של ביידן בנשיאות אושררה על ידי המחוקקים. בשולי הדרמה הפוליטית בגבעת הקפיטול, תוך כדי הטיפול בנספחיה, אנו מקבלים שיעור חשוב, אולי אפילו חשוב יותר מאשר האירוע עצמו, על כוח ועל השימוש בו לטובת אינטרסים פוליטיים.

מי שייכנס הבוקר (שני) לאתר של פרלר (Parler), רשת חברתית שבה השתמשו חלק מהפורעים בוושינגטון כדי לשמור על קשר ולהתכונן לשעת הש' של תקיפת הקפיטול, יימצא שלושה כדורים מסתובבים בניסיון טעינה נואש של עמודי האתר. ככה זה כשענקיות הטכנולוגיה אפל, גוגל ואמזון מחליטות לחסל מישהו באמצעים העומדים לרשותן – וכידוע, יש להן אמצעי או שניים.

ראשונה ירתה גוגל, שהודיעה באופן מידי כמעט לאחר אירועי הקפיטול על הורדת האפליקציה של פרלר מגוגל פליי. אפל, מצדה, עשתה זאת באופן יותר מעודן. היא "רק" הציבה בפני פרלר אולטימטום: תקנו את הליקויים תוך 24 שעות או שנסיר אתכם מהחנות. התיקונים כנראה לא בוצעו במלואם כי 24 שעות מאוחר יותר כבר אי אפשר היה למצוא את האפליקציה באפ סטור.

אבל את המכה הכי קשה חטפה פרלר ב-24 השעות האחרונות, אחרי שחברת אמזון הודיעה כי תפסיק לארח את האפליקציה ואת האתר על שרתי הענן שלה. מנכ"ל פרלר, ג'ון מאצה, אמנם הבטיח בתחילה שהאתר יחזור עוד היום לאוויר, אך לפנות בוקר בראיון לפוקס ניוז הוא היה הרבה פחות אופטימי: "מדובר בשיתוף פעולה בין שלושת הגופים הללו שנועד לחסל אותנו", אמר, "הם לא מנסים להשמיד רק את האפליקציה אלא את כל האתרים שלנו. אמזון היא ספק שירותי הענן הגדולה בעולם והשתמשנו בשירות שלהם כדי לאחסן את כל המידע שלנו. הם נתנו לנו 24 שעות להעביר את כל הנתונים שלנו לשרתים חדשים, אבל איפה אפשר למצוא בין 300 ל-500 שרתים פנויים תוך 24 שעות? איך אפשר לשלוח כל כך הרבה נתונים בזמן כה קצר?".

מאצה הוסיף כי גם ספקים פחות משמעותיים מסרבים להתקשר עם החברה בימים אלו. "ספקי שירותי SMS, שירותי דואר אלקטרוני, עורכי דין – כולם נטשו אותנו באותו היום", סיפר, "נעשה כמיטב יכולתנו כדי לחזור לרשת בהקדם, אך יש דברים מסוימים שהם פשוט בלתי אפשריים".

לפרלר יש חלק בהתפרעויות המבישות בוושינגטון ועל כך היא תצטרך לתת את הדין. אבל הדרך שבה היא מוסרת מהאוויר, הלכה למעשה – עם סיכול ממוקד שעושות לה שלוש ענקיות פיננסיות – היא ממש לא דרך ראויה. מוצלחות ועשירות ככל שיהיו, מי שם את החברות הללו למשטרת המחשבות וחופש הביטוי? האם היו עושות את אותו הדבר גם לפייסבוק או לטוויטר, שבהן מתרחשת הסתה פרועה מכל הצדדים של המפה הפוליטית כמעט בכל מקום בעולם, וכמעט מדי יום?

אך מעבר לשאלות המוסריות, מעניינת השאלה מה גרם פתאום לאפל, אמאזון וגוגל – שלוש חברות שלא נקפו אצבע במשך שנים אלא להיפך, נהנו מההסתה והשיסוי של טראמפ ואוהדיו כדי להרוויח יותר כסף – להפוך לפתע למשטרת המחשבות הטהורות. האם יש לשינוי בזהות השלטון בארה"ב קשר לכך? האם זה אינו ניסיון חנופה או הצגת תכלית לנשיא הנכנס, שמן הסתם יצטרך להמשיך את הדיון סביב הרגולציה על המעצמות החדשות?

פרלר עם כל הרע שנעשה בה, היא הקורבן כאן. לא קורבן תמים, אין ספק, אך בהחלט קורבן שנדרס על ידי המעצמות האמיתיות של המאה ה-21.

שתף את הכתבה ב:

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות