השר לביטחון פנים, אמיר אוחנה, חתם אמש על הצו לאכיפת חוק איסור צריכת זנות. החתימה המיוחלת מגיעה לאחר חודשים של עיכוב, והיתה אמורה להתבצע כבר בתחילת יולי, אך השר עיכב את הדברים עד שכאמור אתמול חתם.
החתימה של אוחנה על הצו באה רק לאחר שהמטה למאבק בסחר בנשים ובזנות הגיש עתירה לבג"ץ והשר התחייב לחתום על הצו עד סוף השנה. היום, ממש ברגע האחרון, הצו נחתם, וכבר מהראשון בינואר 2021 תחל המשטרה באכיפה, זאת לצד תקציבים שהקצתה הממשלה לטובת מיגור תופעת הזנות בישראל.
"אנחנו נכנסים לעידן חדש, עידן שבו זנאים נענשים על חלקם בניצול נשים בזנות", אומרת איילת דיין, מנהלת שותפה במטה למאבק בסחר בנשים ובזנות. "הגיע הזמן שהזנאים יבינו שלא משנה איזה סיפור הם מספרים לעצמם – צריכת זנות היא פשע".
למעשה, מדובר בפעם הראשונה שהמאבק למיגור הזנות נכנס אל תכניות העבודה ונבדק דרך יעדים מדידים. למרות זאת, דיין אינה נאיבית. "מיגור הזנות הוא לא בראש סדר העדיפויות של המשטרה. חד וחלק", היא מבהירה, "אפשר לחסום את הגישה להמון אתרים שמציעים שירותי זנות, והם לא עושים את זה. יש המון בתי בושות שאפשר לפשוט עליהם, והם לא עושים את זה".
לטובת מבצע האכיפה, עברו עשרת אלפים שוטרים הדרכה מיוחדת שמטרתה לשנות את תפיסת השוטרים, מתפיסה שרואה בנשים בזנות שותפות לפשע, אל מבט שיראה בהן קורבנות עבירה. המפגש עם הנשים בזנות יהיה בהתאם, והשוטרים מקבלים הכשרה כיצד לפנות ברגישות אל הנשים בזנות, ולאפשר להן מרחב בטוח גם כשרוצים לגבות עדות.
לפי התכנית על השוטרים להציע לכל אישה את האפשרות לפנות לאחד ממרכזי הסיוע. בנוסף יהיה לשוטרים ברקוד שהנשים יוכלו לסרוק במכשיר הסלולאר ויתן להן גישה לכל מרכזי הסיוע הפזורים ברחבי הארץ. "אני מקווה שמדובר בצעד משמעותי", מסכמת דיין, "תכניות עבודה, קנסות לצרכני זנות, ומדדים למשטרה – בקרוב נדע יותר".