כללי

בריאות הנפש: "מזלזלים באזרחים, דווקא כשהם על הברכיים"

ד"ר יובל הירש ד"ר יובל הירש

"אנחנו יוצאים לקרב", קובע בנחרצות ד"ר יובל הירש, פסיכולוג קליני ויו"ר חטיבת הפסיכולוגים בהסתדרות המח"ר, ממובילי פורום ארגוני הפסיכולוגיה הציבורית, "מדובר בקרב על הבריאות הנפשית של אזרחי מדינת ישראל". דבריו של ד"ר הירש נאמרים בתגובה להחלטה דרמטית של משרד הבריאות, העוסקת בשינוי שיטת תקצוב המתמחים בתחום בריאות הנפש.

תחת השם הטכני-לכאורה מסתתר שינוי שצפוי להשפיע על כל מערך הפסיכולוגיה הציבורית, וחשוב מכך – על הבריאות הנפשית של כולנו. משמעותו בפועל של השינוי הוא קיצוץ של כמחצית מהמתמחים, שהם 25% מסך הפסיכולוגים בבריאות הנפש הציבורית. את התוצאות ניתן לראות כבר עכשיו בשטח. "קופות החולים כבר עצרו את גיוס המתמחים לשנה הקרובה, ויש סיכון תעסוקתי לכל המתמחים שכבר עובדים וצריכים להמשיך את ההתמחות", אומר הירש, "מדובר בקיצוץ אלפי שעות טיפול פסיכולוגי בכל חודש, והציבור יישאר ללא מענה".

שיטת התקצוב הנוכחית בנויה על העברת מלגות לגופי טיפול ציבוריים לטובת העסקת מתמחים, שמחויבים לקבל הדרכות וליווי במהלך ההתמחות. השינוי, שייכנס לתוקפו עם תחילת 2021, מתנה את קבלת המלגות במבחני תמיכה. "זה אומר שיהיו קריטריונים לקבלת מלגות, ואת הכסף בעבור המתמחים יקבלו רק בסוף השנה", מסביר הירש, "הקופות לא יכולות להסתכן בכך שלא יקבלו את הכסף, מה גם שהקריטריונים אפילו לא התפרסמו, והשנה מתחילה בעוד שבועיים".

התחושה שמלווה את הפסיכולוגים מאז יציאת ההודעה על השינוי היא של בוז עמוק מצד המערכת לא כלפיהם אלא כלפי אלו שנזקקים לטיפול. "במהלך הזה משרד הבריאות מזלזל באופן מוחלט באזרחים כאן, ומזלזל בבריאות הנפשית שלהם", אומר הירש, "בריאות הנפש היא החצר האחורית. זה לא משהו שבני אדם אוהבים להסתכל עליו, וגם במסדרונות הממשלה קל להתעלם ממנו. מדובר בציבור שמוחלש מעצם ההתמודדות הנפשית, ומלכתחילה קשה לו יותר לצאת ולהילחם על זכויותיו".

"המצב דורש מאיתנו לצאת למאבק בעבורם", הוא ממשיך, "אנשים שבאמת זקוקים, לא ירימו קול צעקה. אז אנחנו צריכים לצעוק עבורם". דווקא עכשיו, הוא טוען, עם הקורונה והמשבר הכלכלי החמור, הדאגה לבריאות הנפש הופכת קריטית: "גם אנשים שבעבר יכלו לממן טיפול פרטי נפגעו כלכלית עקב המצב, וזקוקים כעת לטיפול בשירות הציבורי שאמור להינתן בחינם לכל אזרח שרוצה. בשירות הציבורי ממתינים לטיפול חצי שנה ויותר כדי לקבל מענה. לאנשים עם דיכאון או חרדה זה המון. ודווקא בתקופה זו כשאנשים על הברכיים מבחינה נפשית – מקצצים. כמה זמן הם יאלצו להמתין לתורם? זה פשוט לתת להם בעיטה ולהשכיב אותם על הרצפה".

בריאות הנפש הציבורית נמצאת במצב קשה כבר היום. מתמחים מחכים חודשים רבים עד שיוכלו להתחיל התמחות, ונאבקים על כל תקן פנוי. מנגד, אנשים במצוקה מחכים חודשים לקבלת טיפול, ובמוסדות האשפוזיים מוחזקים אנשים במשך שנים על תרופות בלבד, ובלי אפשרות לתהליך נפשי שיוכל לתת להם תקווה. בטיפול בילדים, מסביר הירש, הבעיה קשה יותר: "צריך להבין למשל, שבשביל ילד בן שנה, לחכות חצי שנה בשביל לראות פסיכולוגית התפתחותית, זה חצי מהחיים שלו, והנזק גדול. עכשיו, המצב הולך להיות חמור יותר".

המאבק למען בריאות הנפש, אומרים העוסקים בתחום, נפתח. פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית הודיע כי בכוונתו להילחם בכל הכוח נגד השינוי המתוכנן. מעבר להתנהלות מול הכנסת, ובתקשורת, בכוונתם לצאת אל הרחובות ביום שלישי הבא כדי להפגין: "ייתכנו צעדים ארגוניים חריפים, כמו הכרזת סכסוך עבודה ואפילו עיצומים", מסכם הירש, "כרגע, התגובות ממשרד הבריאות לא מספקות את המענה".

שתף את הכתבה ב:

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות