אלפי תלונות נגד שוטרים הוגשו למחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים (מח"ש). ברוב התיקים לא נפתחה חקירה כלל, באלפיים מתוכם לא התקיימה "חקירה מעמיקה", ומספר העומדים לדין: אפס. כך טוען דו"ח של הסנגוריה הציבורית לשנת 2019. מציאות עגומה למח"ש, לאזרחים ולשלטון החוק.
וכך נאמר בדו"ח: "מרבית התלונות למח"ש לא מגיעות לכדי חקירה ממצה עד תום, בין אם משום שהוחלט שלא לחקור בהן כלל ובין אם משום שנערך בהן בירור ראשוני בלבד שלא הוביל להמשך חקירה". דו"ח מח"ש מפורט – לא נמצא לצפייה. מספר התלונות המדויק, מספר התיקים שנפתחו לחקירה, מספר התיקים שנסגרו – כל אלו לא מופיעים. ישנו רק דו"ח הסנגוריה, שמביא את הממצאים המדאיגים.
ניתן למצוא בדו"ח מקרה מאפריל 2019 בו תבעו שוטרים שלושה אזרחים על אלימות. אלא שמוקדם יותר הגישו שלושת האזרחים הללו תלונה נגד השוטרים הנ"ל, בטענה שהם אלו שפגעו בהם באלימות. מח"ש טענו בתגובה שהם פנו לאזרחים כדי לשמוע את גרסתם, אלא שהאזרחים לא קיבלו כל פנייה כזאת. בית המשפט קיבל את טענת האזרחים, ודרש ממח"ש לפתוח בחקירה. בתביעה נוספת בנוגע לאלימות שוטרים, שלחו מח"ש שני מכתבים סותרים. במכתב הראשון, ארבעה חודשים לאחר המקרה, נאמר כי נערכת חקירה בנושא. לאחר חצי שנה נוספת, קיבלו הנפגעים מכתב לפיו לא נפתחה חקירה כלל. גם כאן ביקר בית המשפט את מח"ש.
דו"ח הסנגוריה ממשיך עם ממצא מדאיג נוסף: שוטרים מונעים מאזרחים לצלם את ההתקלות איתם. במקרים רבים, כך אומר הדו"ח, שוטרים דורשים מהאזרחים למחוק את הסרטון שצילמו, ואפילו מאיימים לקחת את המצלמה או המכשיר הסלולרי בו צולמה התקרית. כל זאת בניגוד גמור לזכויות האזרח. דו"ח הסנגוריה מעודד מצב הפוך, לפיו גם השוטרים עצמם יסתובבו עם מצלמות ויצלמו מקרים, ובכלל, הזכות לתעד התנהלות שוטרים תתממש במלואה.
אולי במשרד המשפטים יימצא מענה לתלונות על אלימות שוטרים. צוות המאבק בגזענות נגד יוצאי אתיופיה, שמייצג את כלל האוכלוסיות המוחלשות, בא בטענה שתלונות במח"ש נופלות על אוזניים אטומות. כך הושגה אפשרות לפנות לטיפול במשרד המשפטים, ולא במח"ש, זאת בתוספת תשלום ובמקרים ספציפיים. ומסיים דו"ח הסנגוריה בתקווה כי: "שינויים הצפויים בקרוב.. יביאו לשיפור בהתמודדות עם תופעה של אלימות שוטרים ובמיוחד לשיפור במיצוי החקירות…".