על סדר היום

אמין או מקצין: מה הציבור חושב על הטיפול התקשורתי במשבר?

צלמי טלוויזיה, ארכיון צלמי טלוויזיה, ארכיון

סקר המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) שבאוניברסיטת ת"א בדק את תפיסות הציבור על תפקוד התקשורת במשבר הקורונה: 61% חושבים שהטיפול התקשורתי במשבר אינו אמין; 64% חושבים שהתקשורת אינה אוביקטיבית; 63% חושבים שהטיפול התקשורתי במשבר מקצין מחלוקות; 49% מעידים כי יכולתם להבין את המציאות נפגעה בשל ידיעות כזב (פייק ניוז).

המחקר המקיף החדש הוא חלק ממדד הביטחון הלאומי שערך המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS – מדובר במדגם של 1,200 אנשים בגילאי 18 ומעלה המהווים מדגם מייצג מקרב האוכלוסייה הבוגרת בישראל. המחקר, שנערך בשתוף מכון מדגם, נוהל על ידי ד"ר ציפי ישראלי מה INSS ויוצג במלואו במסגרת הכנס הבינ"ל השנתי של ה INSS שייפתח ביום שלישי הקרוב (26.1) בשעה 17:30 בנאום הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי.

ממצאי הסקר | INSS
ממצאי הסקר | INSS

61% מהציבור מוצא את הטיפול התקשורתי במשבר הקורונה כלא אמין, לעומת 39% בלבד שתופסים אותו כאמין. 64% מהמשיבים חושבים שהטיפול התקשורתי אינו אובייקטיבי לעומת 36% שגורסים שהוא כן אובייקטיבי. המגמה נמשכת גם באשר למרכיב המקצועיות, כאשר 58% מצאו את הטיפול התקשורתי כלא מקצועי בעוד 42% מצאו אותו מקצועי. המחקר ביקש גם לבדוק את מידת שביעות הרצון של הציבור ממידת האחריות, לתפיסתו, של אמצעי התקשורת בבואם לעסוק במשבר – 60% חושבים שהטיפול אינו אחראי בעוד 40% בלבד חושבים כן, זאת ועוד – 63% מהציבור גורס שהתקשורת מקצינה מחלוקות קיימות בחברה, 31% חושבים שהיא אינה מקצינה מחלוקות אך גם אינה תורמת לסולידריות ו- 6% השיבו כי הטיפול התקשורתי תורם לסולידריות החברתית בזמן המשבר. נקודה מעניינת נוספת שעלתה במחקר היא שחלק גדול מהציבור חש שיכולתו להבין את המציאות נפגעה בעקבות ידיעות כזב (פייק ניוז) – 49% חשים פגיעה ביכולתם להבין את המציאות בעוד 15% השיבו כי יכולתם לא נפגעה, כל השאר העידו כי הם חשים שיכולתם נפגעה במידה מעטה.

ממצאי הסקר | INSS
ממצאי הסקר | INSS

ומה הוא אמצעי התקשורת שישראלים העידו שמשפיע על השקפת עולם יותר מכל?

הרשתות החברתיות והטלוויזיה צועדות בראש עם 25% (לכל אחת) שהשיבו שהן משפיעות על עיצוב השקפת עולמם יותר מכל אמצעי תקשורת אחר, לאחריהן אתרי החדשות באינטרנט עם 22% , העיתונות המודפסת עם קצת יותר מ 5% והרדיו עם 5%. מעניין לציין ש- 18% השיבו שאף אחד מאמצעי התקשורת הללו אינו משפיע על השקפת עולמם.

יצוין כי על פי מחקרי דעת קהל קודמים של המכון למחקרי ביטחון לאומי, שהתמקדו בנושאי צבא וביטחון, נמצא שכשמדובר בנושאים אלו רוב הציבור חשב שהתקשורת מדווחת בדרך כלל באופן אמין על המצב המדיני-ביטחוני. עוד מעניין לציין כי השנה חלה עלייה משמעותית באמון הציבור במומחים בתחום המקצועי לקבלת מידע ועובדות בנושאי ביטחון לאומי.

——————————

בואו להתעדכן בכל מה שקורה בכסית בקבוצת הפוש הייעודית – בלי חפירות, בלי דיבורים, רק קישורים לאייטמים חדשים. להצטרפות לחצו כאן.

שתף את הכתבה ב:

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות