בריאות

על כל צרה: מד"א בכוננות ביום הכיפורים

מדי שנה ביום הכיפורים מגיעות למוקד החירום 101 של מד"א למעלה מ-2,000 קריאות הדורשות טיפול רפואי. בשנה שעברה חלה ירידה במספר הקריאות נוכח הסגר, אך השנה במד"א צופים קריאות רבות ומבקשים מהציבור לנקוט בזהירות יתרה ולשמור על הילדים והקשישים

על מנת לתת מענה רפואי מידי ומקצועי לכל קריאה המתקבלת במוקד החירום 101 של מד"א במהלך צום יום הכיפורים, נערכים הצוותים בכוחות מתוגברים. לצד הצוותים בתחנות והכוננים עם האמבולנסים והאופנועים הפרוסים ברחבי הערים, יפעלו גם כונני מד"א המתפללים בבתי הכנסת על פי הנחיות משרד הבריאות ברחבי הארץ, כשהם מצוידים בציוד רפואי מתקדם הכולל מכשיר מפעם (דפיברילטור), ויוכלו להעניק טיפול רפואי מידי למתפללים שיחושו ברע.

בנוסף, יוצבו בכוננות גבוהה שני מסוקי מד"א, המשמשים להענקת טיפול רפואי מציל חיים ולפינוי לבתי החולים מאזורים מרחוקים, בצפון הארץ ובדרומה. במד"א מבקשים מאזרחי ישראל לשמור על הנחיות והגבלות משרד הבריאות בנושא הקורונה.

מנכ"ל מד"א, אלי בין: "לאחר הסגר בשנה שעברה, יום כיפור השנה חל בצל הקורונה, ללא הגבלות במרחב הציבורי. אני מבקש מאזרחי ישראל להישמר, להיזהר ולנקוט בכלל אמצעי הבטיחות על מנת לעבור את הצום בשלום. צוותי מד"א הפזורים עם מאות אמבולנסים, ניידות טיפול נמרץ אופנועים וכלי רכב ייחודיים נוספים ברחבי הארץ, ערוכים לכל תרחיש. כונני מד"א הצמים ומתפללים בבתי הכנסת מצוידים בערכות מיוחדות של עזרה ראשונה והחייאה, ויעניקו טיפול רפואי במידת הצורך. אני מאחל לכל בית ישראל צום מועיל וגמר חתימה טובה".

 

מקרה חירום רפואי בבית הכנסת

אפליקציית "מד"א שלי", שניתן להוריד בחינם בכל טלפון חכם, כולל במכשירים חכמים כשרים, מאפשר לציבור המתפללים לחייג אל מוקד החירום 101 של מד"א בלחיצת כפתור. עם קבלת השיחה במוקד, ידעו החובשים והפראמדיקים מיד את מיקומו המדויק של המתקשר, מה שיסייע להגעה מהירה של צוותים למקום.

 

חולים, קשישים ונשים בהריון

מומלץ לחולים, קשישים ונשים בהריון להתייעץ עם הרופא לפני הצום, בדגש על חולים הסובלים מאי ספיקת כליות, מחלות לב, טרשת עורקים, חולים אונקולוגים, ומושתלי כליות, לב או כבד. זאת, בשל החשש שתסמיני המחלה יחמירו עקב הפסקת נטילת התרופות. הנחיה זו מופנית גם כלפי הסובלים מסוכרת, לחץ דם גבוה, אפילפסיה, פעילות יתר או חוסר של בלוטת התריס ומחלות כליות וכבד.

 

פגיעה בתפקודי הכליות

עקב הימנעות משתייה במהלך הצום, עלולות להיווצר בגופנו אבנים בכליות. מדובר בבעיה המתגלה לרוב בעתות צום. הסימנים הראשונים לפגיעה במערכות הגוף בשל חוסר נוזלים הם כאבי ראש, טשטוש ראייה, ובשלב חמור יותר, קשיים במתן השתן ופגיעה במערכות הגוף האחרות. על מנת לצמצם את הסיכונים לפגיעה בתפקודי הכליות, על הצמים מומלץ להישאר במקומות מוצלים וממוזגים.

 

התייבשות

הימנעות משתייה ומזון עלולים לסכן את הצמים ולגרום להתייבשות. יש לשים לב במיוחד לתינוקות, ילדים וקשישים. בכל מקרה בו מורגשת חולשה כללית ומופיעים סימני התייבשות (חולשה, סחרחורות, בחילות והקאות) יש להזעיק במהירות את צוותי מד"א בטלפון החירום 101 או באמצעות אפליקציית "מד"א שלי", ולהישמע להנחיות החובשים והפראמדיקים במוקד, עד להגעת צוותי מד"א למקום.

 

נשים בטיפולי פוריות

במהלך יום הכיפורים פראמדיקים של מד"א יזריקו תרופות לנשים בטיפולי פוריות. נשים הנמצאות בתהליך של טיפולי פוריות וזקוקות לסדרת זריקות הורמונאליות, ועפ"י המלצת הרופא המטפל חייבות לקבלן בתאריכים ובשעות הנקבעים מראש, יוכלו במידת הצורך להתקשר למד"א בטלפון 101 על מנת לתאם מראש את הגעתן לתחנת מד"א הקרובה אליהן ביותר.

בעת ההגעה לתחנה לצורך ביצוע הזריקות, יש להביא את החומר להזרקה וכן את הפניית הרופא המטפל עם התאריך והשעה של ההזרקה, מינון, מיקום ואופן ההזרקה (תוך שרירי או תת עורי). הפראמדיקים יזריקו את התרופות רק למטופלות שכבר קיבלו לפחות זריקה אחת לפני כן מאותה התרופה.

 

יציאת הצום

מומלץ לשבור את הצום עם כוס שתייה מלווה בפרוסת עוגה או שתי פרוסות לחם עם ממרח. לאחר כשעה ניתן לאכול ארוחה קלה.

במד"א פונים לציבור המתפללים, המגיעים עפ"י הנחיות משרד הבריאות לבתי הכנסת עם ילדים ופעוטות, לתת תשומת לב מיוחדת ולהשגיח עליהם במהלך התפילה. מדי שנה במד"א נקראים לטפל בילדים ופעוטות שנפגעים בסביבת בית הכנסת בעת משחק במקומות בהם קיימת סכנה, ושאינם מיועדים למשחק ילדים ופעוטות.

———————

רותם דוידס

שתף את הכתבה ב:

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות