בריאות

צנתור חדשני בריאות הציל חיים של אישה בת 64

רופאים במערך הלב של המרכז הרפואי הלל יפה ביצעו לראשונה צנתור של עורקי הריאות באמצעות טכנולוגיה חדשנית כדי לטפל בתסחיף ריאתי מסכן חיים. הפעולה נעשתה במטופלת בת 64, שסבלה מתסחיף ריאתי חמור, לאחר שלא חל שיפור משביע רצון במצבה לאחר קבלת נוגדי קרישה כמקובל. פרופ' אריאל רוגין, מנהל מערך הלב בהלל יפה, מבהיר: "אפשרויות הטיפול כיום בתחום זה מוגבלות. הכנסנו טכנולוגיה שהינה בחזית הטיפול העולמי בחולים עם תסחיף ריאתי".

תסחיף ריאתי נוצר מחסימה פתאומית של אחד מעורקי הריאות המרכזיים. אם מדובר בקריש דם גדול דיו, נגרמת חסימה בעורק ריאתי ראשי אשר מונעת את זרימת הדם אל הריאות. מצב זה מסכן חיים ועלול להיות קטלני. הסיבה היא שתסחיף ריאתי מסיבי מעמיס בצורה קיצונית את החדר הימני של הלב שאינו מסוגל מבחינת מבנהו לעמוד בעומס קיצוני ולכן כושל. במקרה כזה אין מחזור דם אפקטיבי לכל הגוף וכתוצאה מכך נגרמת קריסת מערכות. רוב המטופלים מפתחים תסחיף ריאתי קל והטיפל בהם עשוי להסתכם במתן מדללי דם בלבד. במצב של הופעת תסחיף גדול יותר, בשל חסימה על ידי פקיק מסיבי יותר, ואפילו כשהחולה יציב מבחינת ערכי לחץ הדם אך ישנם סימנים המעידים על עומס על החדר הימני של הלב, תיתכן הפחתה קשה בזרימת הדם לריאות. במצב זה יש צורך בטיפול תרופתי אגרסיבי יותר, המכונה טיפול תרומבוליטי, על מנת להמיס באופן פעיל את הפקיק. במקרים נדירים ואקוטיים, כאשר הטיפול הקונבנציונאלי לא מספק או לא ניתן לביצוע, ניתן לשקול ביצוע ניתוח כירורגי דחוף לשליפת קרישי הדם.

המטופלת, בת 64, הגיעה למרכז הרפואי הלל יפה כשהיא סובלת מקוצר נשימה קשה, חמצון ירוד ותפוקת לב מופחתת. היא סבלה מתסחיף ריאתי על פי החשד הקליני בקבלתה למחלקה לרפואה דחופה, הובהלה למכון הדימות לשם ביצוע בדיקת סי טי של עורקי הריאות. בבדיקה זו נצפו פגמי מילוי גדולים בעורקי הריאות – ממצאים אשר אישרו את האבחנה הראשונית. בבדיקת אקו לב נמצא כי החדר הימני של הלב מוגדל מאוד והתכווצותו ירודה – סימנים המעידים על פגיעה בשריר הלב עם סימני עומס וקושי של החדר הימני של הלב בהזרמת הדם. היא טופלה בנוגדי קרישה כמקובל, אך בשל העדר שיפור מספק במצבה, הוחלט לבצע הליך פולשני להמסת קרישי הדם.

"לאחר שהמטופלת לא הגיבה כראוי לטיפול הקונבנציונאלי באמצעות נוגדי קרישה, נאלצנו לבצע פעולה פולשנית, חדשנית ביותר, הכוללת שימוש בצנתרים המונחים לריאות תוך בקרת שיקוף. לתוך צנתרים אלו, המוחדרים לעורקי הריאה, מושחלים מתמרי אולטרסאונד הפועלים במשך שש שעות תוך הזלפת מינון נמוך של תכשיר תרומבוליטי במינון נמוך להמסת קרישי הדם שנוצרו. המטופלת הגיבה חלקית לטיפול של נוגדי הקרישה ולכן העלנו את האפשרות לבצע את ההליך הנ"ל כפעולת צנתור פולשנית כדי לאפשר טיפול מידי ואפקטיבי ולמנוע סיבוכים ארוכי טווח. ההליך למעשה היווה פתרון מהיר וחלופי לניתוח", ציין פרופ' שמחה מיזל, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב במרכז הרפואי הלל יפה, שביצע את הפעולה יחד עם פרופ' אריאל רוגין, מנהל מערך הלב וד"ר מג'די סעאדה, רופא בכיר במחלקה. ד"ר' סעאדה הוסיף: "אין ספק כי הטיפול הציל את חייה של המטופלת. כעבור מספר ימים חל שיפור משמעותי במצבה והמטופלת שוחררה לביתה במצב טוב. אנו ממשיכים לבצע מעקב קליני והדמיתי למטופלת והיא מרגישה מצוין".

שתף את הכתבה ב:

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות