כללי

קריסת משטרים, ריבוי משברים ועליית כוחות לאומיים – מחקר שמנסה לחזות כיצד ייראה העולם בעוד 20 שנה

שריפה שריפה וכאוס. מה יקרה פה בעוד 20 שנה?

דו"ח מודיעין שפרסמו חוקרים אמריקאים חוזה עתיד סוער ועמוס משברים לעולם בעשורים הקרובים.  משבר הקורונה המתמשך, שכבר שינה לחלוטין הנחות יסוד, עלול להאיץ מגמות שליליות ולחדש את הרגש הלאומי, להעמיק את חוסר השוויון ולהחליש את הממשלות ברחבי העולם. בנוסף התחזית בדו"ח מצביעה על החלשה וערעור של המערכות הגלובליות והמוסדות הבינלאומיים שמנהלים אירועים גלובליים מאז סיום מלחמת העולם השניה.

הדו"ח חוזה עולם שיישלט בידי היריבות בין ארה"ב לסין שרק תלך ותתעצם נוכח התחזקותה העצומה בעשורים האחרונים, והמצב יוביל לאווירה גאופוליטית יותר מתוחה ורוויית עימותים. כמו כן לנושא שינוי האקלים יהיו השלכות מרחיקות לכת בכל מדינה.

"העלויות והאתגרים ייפלו בצורה לא פרופורציונלית על העולם המתפתח", נכתב בדו"ח שחוזה ששינויי מזג האוויר יערער את הביטחון האנושי ויגרום למשברים בתחומי בריאות תשתיות והגירה, ויפגעו קודם כל במדינות עניות שממשלותיהן יתקשו להסתגל ולהגיב לשינויי האקלים, גלי ההגירה ושינויים נוספים ולכן עלולים לקרוס.

ב-8 באפריל פירסם משרד המודיעין הלאומי של ארה"ב (ODNI) מהדורה שביעית של דו"ח 'מגמות גלובליות 2040' המכיל 156 עמודים ובוחן כוחות קיימים כולל פיתוח אנושי, מאפיינים דמוגרפיים, סביבתיים, כלכליים וטכנולוגיים ומביא ניתוח עומק למגמות בינלאומיות. הדו"ח מתפרסם בכל ארבע שנים החל מ-1997 ומעריך את המגמות המרכזיות והנושאים מעוררי התהיות שיעצבו את הסביבה האסטרטגית לארה"ב בשני העשורים הבאים.


התחזיות הקודרות שעולות מהדו"ח הזה מצביעות על כך שמשברים יהיו יותר תכופים ויותר אינטנסיביים, כשגורמים כמו התחממות גלובלית וחדירת טכנולוגיות חדשות גורמים למתיחות במערכת הבינלאומית באופנים חסרי תקדים. "לעיתים קרובות ההתמודדות עם האתגרים תהיה מעבר ליכולות של המערכות הקיימות וההשלכות עלולות להיות קטסטרופליות", נכתב בדו"ח.

בנוסף הדו"ח מפרט את התפוררות החברה ב-20 השנים הבאות לפי מגמות שאפשר להבחין בהן כבר כיום. למשל – כוחה של המדיה החברתית להוביל ליצירת קבוצות אנשים שמחפשים ביטחון תמיכה רגשית ומשמעות והם ישיגו זאת באמצעות התחברות לקבוצות שחולקים את דעותיהם ותופעה זו תלך ותקצין. מצד שני, מגמה נוספת היא התפתחות טכנולוגית בקצב אדיר שדווקא תסייע לממשלות למוסדות ולקבוצות להשפיע על דעת קהל באמצעים כגון בינה מלאכותית. גם דיסאינפורמציה תמשיך להיות חלק מרכזי בעולמנו.

ולסיכום הרעיון של סדר עולמי חדש ליברלי נמצא תחת סכנה נוכח עליית הפופוליזם ברחבי העולם שלא צפויה לעזוב את העולם גם אחרי עזיבת דונלד טראמפ את הבית הלבן.

לעיון בדו"ח המלא>>>

שתף את הכתבה ב:

צרו איתנו קשר בנוגע לכתבה:

    נגישות